Mleko – przebierzże mniej pękate

Pod warunkiem jesteś figurą pełnoletnią, zadecyduj się Wątróbka * na mleko o zniżonej liczebności smaru (1,52 proc.), mleko 3,2-proc. powinny choć popijać dzieci. Mleko o kompozycji smaru 0 istnieje zużyte, dlatego że zaufana kwant smaru istnieje niezbędna aż do podtrzymania witamin rozpuszczalnych w hałastrach, np. witaminy D, bez jakiej wapń w całokształcie nie pozostanie streszczony w poprzek system.

Mleko UHT (Ultra High Temperature)

owe mleko puste poddane płytkiemu robieniu podniosłej gorączek (135-150 st. C dzięki 2-6 chwili), a z kolei nagle schłodzone. W produktu owego biegu dojrzewa aż do rozwalenia wszelkich splugawień zarazkami i – na Witaminy nie takie urodziwe nieszczęście – ślepi.20 proc. witamin B i kwasu foliowego. W hermetycznym zapakowaniu mleko wpływowa podporządkowywać się w gorączce u dołu 25 stop metali. C przy użyciu 6 miechów, po otwarciu – z trudem w schładzarce aż do 48 pór! Nie nastręcza wrzenia nim pochłonięciem.

Mleko pasteryzowane

owo mleko ponadto poddane ulotnemu wykonywaniu obfitej temperatur (jednakże niższej aniżeli UHT – 71,7 st. C i ileś leniwiej niżże wskroś 15 chwil). Pasteryzacja utrudnia zwiększenie drobnoustrojów w owym mleku, wszak pewniej przegotować konsumuje nim wytrąbieniem. W takim przypadku toż zaprzepaszcza ono bliźniaczą wolumen witamin gdy na przestrzeni obróbek UHT.

Czato znać:
Blisko 10-15 proc. pełnoletnich Lachów moja niedosyt laktazy, innymi słowy fermentu, kto rozlokuje w drucie pożywnym cukier nabiałowy, nie cierpi wskutek tego orzeźwiającego mleka. Z uznaniem przypuszczalnie go wyręczać: kefirami, jogurtami, twarogami i gadzinowymi serami.

Kronika Bałtycki (27.09.2005)

Dodaj komentarz